"Пазарът на имоти преди 12 години беше един луд пазар, докато днес той е един активен пазар." Така експертът по имоти Георги Павлов описа пазарната ситуация в България по отношение на жилищата в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му днес има много повече данни за стабилност, отколкото преди последната криза.

Прогнозата на Павлов е, че през 2020 година цените на имотите ще продължат да нарастват.

На имотния пазар става нещо невероятно! Нов вид купувач подлуди брокерите

"Причината за това е, че доходите на населението се повишават, а лихвените проценти са на рекордно ниски равнища и продължават да спадат, което дава увереност на хората да вземат ипотечни кредити и да купуват нови и по-хубави имоти", казва той.

Въпреки оптимизма на пазара у нас според експерта той остава недостъпен за по-голямата част от населението на страната.

"Пазарът на имоти остава пазар за горните 10% от населението, а в добрите години като последната за горните 20% от населението. Все още обаче нямаме достатъчна ориентация и политика към темите, свързани с достъпността на жилищата, така че те да са достъпни не просто за 20% от населението, а за по-голяма част от него. И то не само в София, но и в цялата страна", сподели той.

Георги Павлов казва, че жилища у нас купуват хората с доходи над средните за съответното населено място. По думите му за тях пазарната ситуация в момента е най-добра от последните години.

Нова далавера в продажбите на имоти жили купувачите с много пари

"Ако направим изчисление каква част от заплатата отива за ипотечна вноска за среден вид имот, имотите днес са по-достъпни за хората, които вземат ипотечен кредит и имат средна заплата, отколкото която и да е година през последните 12-13 години", каза той.

По думите му в момента само едно обстоятелство може да промени цените на имотите в обратна посока надолу - повишение на лихвите по кредитите.

"Ако нещо може да препъне цените на имотите в България, това може да бъде само и единствено решение на ЕЦБ да повиши лихвените равнища. Нещо, за което няма никакви индикации. Напротив, мисля, че лихвите ще се понижават още", каза Павлов.

В дългосрочен план обаче се задава и още един проблем - намаляването на населението на страната. Той очаква при следващото преброяване през 2021 година нито един град в страната да не е с по-голямо население от преди 10 години, вероятно с малкото изключение на столицата. Това от своя страна подкопава фундаменталното търсене на имоти.