Култовият шеф на ЦСКА, бивш началник на "Кремиковци" и още по-бивш политик Александър Томов - Лупи, в тясно свързан с бизнеса със скрап. За да не бъде уличен в далавери той е ползвал поставени лица, известни с прякори братята Дамбовци. Бивша митничарка, ексминистър и депутатски синове са другите основни играчи в сделките със старо желязо, съобщава в. "Телеграф".
Война за скрап се вихри от около месец у нас заради драстичното падане на цените на металите. Кило старо желязо вече струва 10-12 стотинки. По-дребните риби, които не са свързани с основните акули, фалират. Трите големи фирми "Норд", "Надин" и "Ровотел" умишлено задържат "стоката си" в изчакване цените да се вдигнат до няколко месеца.

Двамата братя, известни с прякора си Дамбовците, редят далаверите със скрап в Кремиковци, сигнализираха преди няколко дни протестиращи работници. Те били хора, близки до бившия директор Александър Томов - Лупи. Известно е още, че основното място в бранша със скрап у нас принадлежи на "Кремиковци". Още по-нервно раздвижване сред основните играчи настъпило преди няколко дни, след като беше обявено, че спират доменните пещи номер 1 и 3 , както и коксохимичните батерии, и стават депа за скрап. Според запознати Лупи държал всичко под свой контрол - от доставките на суровините до продажбата на готовата продукция. Прилагал често и метода при контрабандата тип "тапа", а Кремиковци плащал, за да преработи два пъти собственото си желязо.

С прякора си Желязната митничарка е известна бившата шефка на митниците Елка Владова. Тя бе уволнена преди десетина години заради съмнения за участие в контрабанда и издаване на фалшиви документи. Владова държи бизнеса с железа внос от Украйна и Русия, твърдят запознати. В съдружие с Георги Камбуров върти фирма "Балкан - Стиил". Той на свой ред участва в редица фирми, занимаващи се с тежки метали, показва справка в ДАКСИ.

Един от най-големите източници на скрап в армията. Почти всеки месец се организират търгове, като почти 90% от тях са с тайно наддаване. Зад една от трите най-големи фирми в бранша стои личният финансов интерес на бивш генерал.

Синовете на бившия син депутат Ангел Малинов Борислав и Ангел са основните собственици на "Норд Холдинг", една от най-големите компании в бранша.

Бившият министър на промишлеността в кабинетите на Филип Димитров Румен Биков е собственик на "Ровотел" и съответните й производни. Името му фигурира в управлението на 16 фирми, а е собственик на 11, сочи справката в ДАКСИ.

Другата водеща фирма в бранша "Надин" издържа цял футболен отбор - "Локомотив" (Мездра). /БЛИЦ