Много скоро българите ще усетят по джоба си лъвски скок в цените на дрехите. Причината е рязкото поскъпване на суровините, които се използват в текстилната индустрия, пише "Марица".

От средата на миналата година с над 25% е увеличението на памука, където цените на международния пазар се диктуват от Китай като най-голям производител. 

Същевременно поскъпването на петрола се отразява на полиестера и на други деривати. От края на май - началото на юни няма доставчик, който да не ни е уведомил, че ще си увеличава цената, предупреди председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова.

Тя призна също, че между 5 и 10 процента от фирмите в бранша у нас са прекратили дейността си, защото потреблението рязко се е свило.

Скокът на цените на памука, комбиниран с ръста на транспортните услуги заради пандемията и инфлацията, която оскъпи разходите на производителите, доведе до двойно поскъпване на облеклото от памук. Все по-рядко и на все по-високи цени занапред ще си купуваме памучни дрехи, прогнозира Банкова. 

От друга страна, заради "Зелената сделка" в производството все повече ще се използват рециклирани тъкани от естествени материали, които ще бъдат сертифицирани по специални стандарти.

Това обаче ще изисква значителни инвестиции от производителите - в иновации, технологии и обучение на кадри, което също ще се отрази на крайните цени на дрехите.