Метанът вече е най-скъпото гориво в страната ни. Любомир Ганев - управител на компания за търговия с метан - обясни скока в цената, не само у нас, а и в цяла Европа, заради “грешната политика на ЕС и ЕК”, които са премахнали дългосрочните договори с фиксирани доставчици. 

"Направиха да се купува основно газ на свободните пазари, съответно по-слабото предлагане води до покачване на цените. Със сигурност цените ще продължат да се покачват, защото, знаете, доставките, които се правеха по газопроводи беше направено така, че през последните няколко години все да се намалят. Трасетата, по които минаваше газа, стават все по-малко. Започна да се разчита на втечнен газ, но работата е там, че договорките се правят месец за месец, максимум за два-три месеца, и не може да се сключи договор за 15 години, както беше с газа по тръбата. Винаги, когато търсенето е по-голямо от предлагането, цената се вдига", обясни той. 

"Цените са изкуствено завишени. Това не е реалната цена на природния газ, така че свободните играчи на пазара, които може да доставят тези количества, които преди да се доставяли от Русия, те няма как да задоволят това търсене и е нормално, когато много държави търсят евтин газ, той да свърши до една две държави, а след това да става все по-скъп", каза още той. 

По думите му по-евтин газ има в Сърбия и Унгария и наши фирми са се ориентирали да внасят газ от там. Разликата в цените била до пет пъти.