Средно 3,30-3,40 лева струват продуктите за буркан с домашно приготвена лютеница. Това показват изчисления на база цените на зеленчуците по магазините и пазарите, съобщава "Телеграф". Това е с 30-40 ст. или с около 10-12% по-скъпо спрямо миналата година. Причината е увеличението на цените на зеленчуците с 40 на сто в края на август спрямо година по-рано.

Високите цени се дължат на лошия климат през май и юни, коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Така, ако за основните продукти за лютеницата сме плащали 30 лева през миналата година, то сега те излизат 40 лева. В сметката са включени 10 килограма пипер, 5 килограма домати, 1 килограм моркови.

За сравнение за буркан с подобна лютеница в магазина ще платите поне 8-9 лева. Разбира се, има и нискобюджетни варианти по 3 лева за бурканче от 400 мл, но са далеч от вкуса на домашно направената едро смляна лютеница.

На едро

По пазарите доматите консерва вървят по 1,50 лева за кило, а в магазините са по 1,80-2 лева. На едро пък цената е над 3 лева за кило от зеленчука, добито в оранжерия, сочат данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Все още няма масово предлагане на продукция от открити площи и няма данни за цената им. За сравнение миналата година по това време вече е имало полски домати, които са се предлагали средно за 1,65 лв. Червенията пипер е поскъпнал за година от 1,88 лв. за кило на 2,34 лв. на едро. Някои домакини слагат и варени моркови в лютеницата. И при тях има увеличение на цената от 1,05 лв. за кило през 2022 година на 1,38 лв. за кило в момента.

От основните суровини за домашната разядка единствено при олиото има намаление на цената спрямо миналата година. В началото на септември 2022 г. литър от слънчогледовата мазнина се продавал за 4,76 лв. на едро. В момента то струва 2,85 лв., или с близо 2 лева по-евтино.

Дефицит

Вече няколко десетилетия има дефицит на български домати и зеленчуци, коментира шефът на комисията по стоковите борси и тържищата. Той се компенсира от испански и гръцки домати.

Благодарение на това, че сме в Европейския съюз на пазара няма проблем, тъй като ако разчитахме само на родното производство със сигурност тази година от към реколта е много ниска. Дефицитът е основно при салатен домат, а от сорта за консерви има, поясни Иванов. Вносът го компенсира, но българите търсят родното производство.

Хората биха могли да се ориентират за това дали купуват български или испански домат първо по вида му, тъй като чуждите са калибрирани, лъскави и здрави. На второ място е цената, защото българският винаги е по-скъп, защото е трудно отглеждането му и има повече грижи около растенията, посочи Иванов. Според него през следващите дни цената на доматите, които се търсят за консерва, ще паднат до 1,20-1,50 лв. за кило.

Женският пазар отново рекордьор по евтиния

Когато става въпрос за зимнина, винаги пазарувам на Женския пазар, сподели столичанка, която мъкнеше две торби с червен пипер. Всяка година слагам по 20-30 шишета с домати, няколко буркана с лютеница и люти чушки и по-нататък и туршия.

Тя споделя, че пазарува от това място в центъра на София, защото има избор, евтино е и винаги намира всичко необходимо, за да си приготви зимнината. Дамата казва, че предпочита първо да огледа сергиите и не винаги пазарува от мястото, където е най-ниска цена. Гледа задължително дали стоката е здрава и хубава.

Този път обаче е успяла да купи и евтин и хубав червен пипер за лютеница, като цената е 1,20 лева за кило. По останалите сергии струва 1,90 – 2 лева. Продава се и патладжан, който също често се ползва за приготвяне на лютеница и цената му е 2 лева за кило.

Едрият български чесън струва 5 лева за кило, но търговецът не дава по-малко количество от 500 грама. Това отблъсква пенсионери, които броят стотинки за две или три глави. Цената на лука е от 2 до 2,50 лева за кило. Прогнозите са, че той ще остане скъп заради лошата реколта в Германия за втора поредна година. Най-евтините картофи на пазара вървят по 90 ст. за кило. По-едрите струват 1,25 лева, като за по-сериозни количества предлагат и отстъпки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук