Хиляди руснаци притежават имоти у нас. Най-висок е процентът по Черноморието. Какво се случва обаче с всичките тези жилища на фона на наложените санкции на Русия и ограничените пътувания към България?

Нина Пунтусова от Москва вече близо 4 години притежава малък апартамент в Поморие. Не смята да го продава, тъй като има начини да се пътува от Русия до България въпреки наложените санкции.

"Ситуацията, разбира се, е сложна заради въведените санкции. Начинът да се стигне дотук от Русия е през Истанбул и оттам до Варна или София, но билетите излизат много скъпо. Мои познати платиха близо 2000 лева за цялото пътуване и това кара някои от руснаците да продадат своите апартаменти, разказва Нина пред БНТ.

Други имоти пък просто остават празни, а трети се отдават под наем.

"Отдават ги чрез сайтове, доколкото имаме информация, руски сайтове и тук, които имат приятели също им помагат да отдават имотите си, но как получават парите си това е вече друг въпрос, защото има забрана да получават пари в Русия", обясни Елена Тончева, мениджър на агенция за недвижими имоти в Несебър.

Няма бум на продажби на имоти от руснаци, казват брокери, тъй като в момента това не е изгодно.

"Рублата се вдигна на международните пазари, естествено - изкуствено. Затова, ако преди хипотетично един имот струваше 40 хил. евро, те взимаха 4 млн. рубли, а в момента апартаментът струва 2 млн. рубли", казва Алберт Димитров, брокер.

Руски имоти обаче все пак се продават, като в Поморие например, но заради липса на средства.

"Това се случва, когато имат втори имот, притиснати от различни обстоятелства - било то военното положение или пък пенсионната възраст, в която се намират", коментира Елена Маркова, брокер в Поморие.

От известния като "руски квартал" или "Малката Москва" в Поморие е останал само надписът. Според местните хора той вече е мит, тъй като повечето имоти са изкупени от българи и други чужденци.

"Испанци, германци, българи, всякакви нации има тук в Поморие", коментира Росен Попов, жител на Поморие.

"А има руснаци, които живеят целогодишно в Поморие, но ги губим като туристи", допълва Стефка Стефанова.

На този фон, въпреки санкциите, от Министерството на туризма обявиха, че броят на руските летовници у нас се е увеличил почти четири пъти спрямо миналата година.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук