В Европа някога смятани за фантастични идеи започнаха да се реализират. Топлината на човешкото тяло може да бъде уловена и използвана за отопление на сгради, намалявайки нормалната консумация на енергия.

Болниците и търговските пространства като нощни клубове проучват възможността за използване на топлината на тялото за отопление и охлаждане. Те са вдъхновени от първите примери за използване на такъв източник за енергоснабдяване в областта на офис сградите.

Използването на телесната топлина от многолюдните места може потенциално да осигури евтина енергия без въглерод, пише колумнистът на Ройтерс Фелисити Брадсток. 

На фона на отказа от въглеводороди от Русия и общия преход към алтернативни източници, отдавна описаният метод започва постепенно да се прилага в ЕС. 

В няколко страни, под егидата на правителството, се използва иновативен метод за отопление на сгради чрез телесна топлина.

Идеята, за която се говори отдавна, най-после се превръща в реалност, но все още не е получила широко приложение.

Буден човек може да генерира между 100 и 120 вата енергия, по-голямата част от която се губи като излишна топлина. 

В Париж през 2022 г. седеметажна сграда на улица Beaubourg в центъра на града беше трансформирана, за да използва топлината на човешките тела, движещи се през близката метростанция.

Поради големия пътникопоток температурата на въздуха в метростанцията е с около 10°C по-висока от външната.

Иновативна система за отвеждане на топлина извлича топлия въздух от тунела на метрото, който след това се използва за затопляне на вода, която отоплява помещенията.

В момента описаният източник осигурява около 25 на сто от необходимата топлина за 20 апартамента, както и търговските помещения в сградата. 

Швеция е една от страните, които се стремят да използват повече телесната топлина, за да намалят традиционното си потребление на енергия.

Около 250 000 души минават през централната гара на Стокхолм всеки ден, което според правителството би могло да подкрепи целите му за безвъглеродно отопление.

Топлината, генерирана в гарата, се използва за отопление на близката 17-етажна сграда Kungsbrohuset, намалявайки потреблението на енергия на сградата с около 10 процента. 

По този начин ЕС се опитва да използва дори най-екзотичните методи за производство на енергия, като ги използва, за да замени традиционния газ.