Беларус договори доставката на първата партида руски петрол на цена без премия, скоро страната ще получи необходимите обеми от суровината, за да работят без прекъсване беларуските рафинерии през януари. 

Работата по сключване на договори за доставка на въглеводороди от Руската федерация в Република Беларус на цена, изключваща премия за доставчиците, продължава. Днес се изготвят документи с руската компания за изпомпване на първата партида петрол, закупен на цена без премия, посочи концернът.

Обемът на суровините, които се очаква да бъдат доставени в най-скоро време, както и натрупаните ресурси, ще гарантират непрекъснатата експлоатация на националните нефтопреработвателни заводи (НПЗ) през януари 2020 година, уточни "Белнефтехим".

По-рано източници заявиха, че проблемът с доставките на руски петрол е възникнал поради факта, че Беларус е поискал да премахне премията към договорната цена.

Президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко - проведоха два телефонни разговора на 30 и 31 декември, за да обсъдят доставките на руски петрол за републиката, както и доставките и транзита на газ. На 31 декември беларуският лидер разговаря по тези въпроси и с руския премиер Дмитрий Медведев и руския министър на енергетиката Александър Новак.

Същия ден Лукашенко възложи на ръководството на нефтохимическия комплекс да сключи договори за доставка на петрол и да изработи условията за доставка на суровини от пристанищата на Балтийско море по железопътната мрежа и по петролопровода "Дружба". Споразумения обаче не бяха сключени.

Вчера "Белнефтехим" обяви, че руски петрол не се доставя от 1 януари и че зареждането на НПЗ е намалено до минималното технологично допустимо ниво. По-късно концернът съобщи, че Беларус временно е спрял износа на петролни продукти, произведени в рафинериите в страната.