Австрийската компания Borealis приключи с придобиването на българската Integra Plastics, до момента собственик на завода за рециклиране в Елин Пелин, съобщава SeeNews, цитирайки изявление на дружеството. Базираната във Виена фирма за специализирани химикали Borealis AG е дъщерно дружество с мажоритарен дял на австрийския нефтен и газов гигант OMV. 

"Придобиването укрепва портфолиото на Borealis, състоящо се от модерни механични рециклати, добавяйки над 20 000 тона годишен капацитет за рециклиране и позволявайки на компанията да отговори на нарастващото търсене на клиенти за по-устойчиви решения", се казва в изявление на австрийската компания. Засега финансовите параметри на придобиването не са разкрити.

Опитът и капацитетът на Integra Plastics в усъвършенстваното механично рециклиране, съчетани с ноу-хау и лидерство в иновациите на австрийската компания ще допринесат за напредъка на кръговата икономика в пластмасовата индустрия.

Освен това, придобиването отразява ангажимента на Borealis за ускоряване на прехода към истинска кръгова икономика, коментират още от дружеството. 

Integra Plastics управлява усъвършенстван завод за механично рециклиране в Елин Пелин, построен през 2019 година. Той е с годишен производствен капацитет над 20 000 тона.

OMV притежава 75% от Borealis, а Националната петролна компания на Абу Даби държи остатъка. Borealis, която генерира нетна печалба от 216 милиона евро през 2023 година, има над 6000 служители и обслужва клиенти в около 120 държави.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук