Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват. Така те ще отиват по сметките на здравното министерство. Това за мен е по-правилното решение отколкото просто да останат в бюджета.

Това заяви пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Смятам, че малко се прекали. Мисля, че депутатите, които имат по-сериозни заплати, не са останали без някой лев заделен, за да посрещнат нуждите си през тези два месеца, каза още тя. 

По думите ѝ мярката 60 на 40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онези бизнеси, които са намалили своите обороти и имат външни контрагенти, подчерта Стоянова.

Според нея фактът, че мярката е приета, означава, че ще бъде изпълнявана. Политическа игра сигурно има, но не бива да забравяме, че ние ще изпълняваме тези решения, каза председателят на бюджетната комисия.

Менда Стоянова изрази надежда колкото се може повече фирми да се възползват от тази мярка - най-вече заради съхраняването на бизнеса. По думите ѝ дългът от Международния валутен фонд е една опция, която ние трябва да я имаме.

В момента имаме опция за имитиране на държавни ценни книжа. Имаме и други опции като Европейската банка. Сега ситуацията е свързана с това, че всички са закъсали, заяви Менда Стоянова. Тя поясни, че темата с дълга е само опция и възможност за ликвидност.

Не съм съгласна, с господин президента, че сме лъгали, че хазната е празна, подчерта още Стоянова и отбеляза, че България има изключително нисък размер на дълга.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!