В Министреството на икономиката и енергетиката няма постъпила информация за отлагането на енергийния проект "Южен поток"от 2012 г. за 2015 г., заяви министър Петър Димитров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Такава информация може да се обсъжда само на официална среща, която ще се състои на 8 и 9 октомври в София с представители на Руската енергийна комисия, каза още министър Димитров.

Днес руският вестник “Ведомости” съобщи, че пускането в експлоатация на “Южен поток” е отложено с поне две години за 2015 г.
Проектът “Южен поток” ще бъде пуснат в експлоатация през 2013 г., обеща през януари председателят на управителния съвет на Газпром Алексей Милер и оттогава насам нарича този срок “реалистичен”. Но в подготвения от Газпром проект “Генерална схема за развитие на газовия отрасъл до 2030 г.” пускането в експлоатация на “Южен поток” е отложено с поне две години. Периодите на поетапното пускане в експлоатация на тръбите в документа се отнасят към 2014-2024 г. Там за първи път е посочена точната проектна мощност – 31 милиарда куб.м. годишно, пише руският вестник “Ведомости”. Точните срокове за пускане на “Южен поток” в експлоатация обаче ще зависят от успеха на преговорите за маршрута на тръбата, обемите транспортиран газ през отделните страни, а също така за принципите за управление на смесеното предприятия, каза представител на Газпром. В схемата няма оценка на стойността на проекта. По-рано стойността на морския участък се оценяваше на 10 милиарда долара. Сухопътната част ще струва още толкова, каза през септември ръководителят на италианската компания Ени, който притежава половината от проекта, Паоло Скарони. /БЛИЦ