Европейската банка за възстановяване и развитие постави слаба оценка на развитието на България през юни-ноември 2021. Цените на стоките и горивата  продължават да растат и така изяждат доходите на хората.

"Политическата нестабилност пряко води до ниска степен на ваксинация, а от това следва затваряне на фирми и бизнеси и икономическият растеж у нас ще се забави. Това се отразява негативно и на инвестициите", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS министърът на финансите в периода 2001-2005 година Милен Велчев. 

"Не е невъзможно да се увеличи минималната работна заплата, но това ще се отрази зле на бюджетния дефицит", заяви още той.

Той смята, че високите цени на горивата са временни и скоро те ще паднат и препоръча да не се бърза с компенсациите, защото те няма да могат да бъдат върнат обратно.

Според него пазарът сам ще намери своя баланс и цените ще се уравновесят. Относно теглене на дълг от държавата, финансисът вярва, че това би било добре и ще внесе сигурност. 

"Правителството няма почти никакви инструменти да намали инфлацията, но може да я увеличи с безконтролно харчене", заяви Велчев.

"При определени условия е възможно България да приеме еврото до 2024 година. За това трябва политическа воля и зависи какво ще е правителството", каза още Милен Велчев.