Ние не затваряме всичко, затваряме местата, които считаме, че са най-рискови, с голямо струпване на хора. С недобро чувство забелязвам какво се случва и как се правят опити да се заобиколи заповедта за събирания по различни поводи.


Регистрацията на заведения и т.н., възприемането на събирането на до 15 човека за частни поводи за задоволяване на образователни потребности на децата, организирането на хотели, които правят събирания за 8-ми декември, къщи за гости с частни партита.

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Доц. Кунчев обяви кога и къде първо започва ваксинирането срещу К-19

"Ние сме дали тази рамка, ако някой се опитва да надскочи заповедта, може да се измисли хиляди вратички, въображението е голямо.

Много е трудно да осъществим контрол навсякъде, за да проверяваме как и къде нещата се случват правилно.

Забраната е само за три седмици, не говорим за спирането на цялата държава", отново повтори здравният министър и призова медиите да му пращат сигнали с нарушения.

Извънредно: НОЩ представя Националния план на България при пандемия НА ЖИВО

Частичното затваряне вече дава положителни резултати, отчете още Ангелов. Според него, ако тенденцията продължи и на 21 декември има ефект ще започне поетапно отваряне. Първи обаче ще бъдат отворени детските градини и яслите.

"Наблюдаваме лек ефект от мерките, ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, ние имаме визия кои да са първите неща, които ще започнем да отваряме. Открехвам вратата - това ще са детските ясли и градини", каза той.