Няма проблем с количествата горива в България, няма намаляване на налягането по трасетата за газ. Електроенергийната система също е стабилна. Това заяви енергийният министър Александър Николов на извънреден брифинг. 

Николов нападна медиите, че са съобщили за спекулативните сделки на енергийната борса. Той призна, че Делян Добрев, бивш енергиен министър, е обявил за сделката между 2 и 3 в деня на първите удари на Путин в Украйна за 450 мегаватчаса.

На конкретната дата няма сделка на Булгаргаз, каза Николов. БЕХ е предприел мерки за сигурността на доставките от средата на февруари. Изнасянето от Чирен е преустановено. Наличните количества са достатъчни до април.

БЕХ е предприел мерки за сигурността на доставките от средата на февруари. Изнасянето от Чирен е преустановено. Наличните количества са достатъчни до април.

Булгаргаз е отправил искане към търговци на втечнен газ, които да са алтернатива на руския газ. Не се допуска така и увеличение на цената на газа. Увеличението, предложено на КЕВР, е 3,5 процента.

Няма продажба, а покупка от Булгартрансгаз, каза Николов. Средната цена за 24 февруари е 233 лева, а най-високата 255 лева за мегаватчас. 

"Само бившият премиер може да ми дефинира къде има корупционна схема тук, както и бившият енергиен министър", коментира още Николов.