Попълнете търсена ключова дума или фраза

Министър Петкова с важни новини за интерконектора България-Гърция

https://blitz.bg/ikonomika/ministr-petkova-s-vazhni-novini-za-interkonektora-blgariya-grtsiya_news793719.html Blitz.bg

Българските граждани нямат основания да се притесняват за сигурността на електроенергийната система

София, България 16 Ян. 2021, 10:35 606 прочита 1 коментара
Интерконекторът България-Гърция трябва да стане факт най-късно до 1 октомври. Това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя заяви, че очаква гръцките й колеги да ускорят изграждането на интерконектора. "Очакваме пълна мобилизация от тяхна страна и до 1 октомври, ние се надяваме, че интерконекторът ще бъде въведен в търговска експлоатация, с което ние вече ще можем да получаваме пълните обеми на азерска газ, които са 1 млрд. кубични метра газ годишно", обясни министър Теменужка Петкова.

Министър Петкова каза още, че не е силно изненадана от реакциите на някои политически сили. "Не мога да разбера защо една цел, която ние като държава сме преследвали десетилетия наред и това България да има диверсификация на своите доставки на природен газ е била мечта на хиляди българи, когато се случиха нещата, се чуха и някакви съмнения, недоверие", допълни тя.

"Ако някой не вярва, можем да покажем фактурите за авансовите плащания към нашите азерски колеги, платежното за банковата гаранция. Това, което ние сме направили е факт. Нещата са много ясни. "Булгаргаз" има сключен договор за срок от 25 години с Азербайджанската газова компания.

Този договор в рамките на тези 25 години предвижда да бъде доставян по 1 млрд. кубични метра газ годишно. Имайки предвид, че интерконекторът Гърция - България все още не е готов, наложи "Булгаргаз" да участва, тъй като ние искахме от 1 януари 2021 г. диверсификацията да бъде факт, на търг на гръцката газопреносна мрежа.

Спечелихме определени количества, каквито позволяват техническите възможности на гръцката мрежа. Съответно тези количества, за които сме кандидатствали, в момента ги получаваме", коментира още министър Петкова.

Българските граждани нямат основания да се притесняват за сигурността на електроенергийната система, каза още Петкова. 

"Това, което показват прогнозите на метеоролозите, сочи, че температурите ще се понижат и то значително. Може би е важно да кажа за българските граждани, че те нямат основания да се притесняват за сигурността на електроенергийната система. Всички производствени мощности в електроенергийната система на страната са в изправност.

Ние сме готови да посрещнем това високо потребление", изтъкна още министърът.

"Към настоящия момент потреблението, товарът в системата беше 5100 мегавата. Основният дял от производството на ел. енергия към този момент има АЕЦ "Козлодуй" - към настоящия момент около 38 % от енергията. 28 % от енергията дават въглищните централи, 10 % дават ВЕЦ-овете", обясни министърът.

Тя бе категорична, че към настоящия момент не е налице необходимост от активиране на студения резерв.

"Както вече споменах, енергийната система на България е в абсолютна готовност да посрещне високото потребление. Ако настъпят аварии с някои от мощностите, законодателят много ясно е определил какво трябва да бъде направено", обясни министър Петкова.

По думите й тогава министърът на енергетиката има право да наложи допълнително задължение към обществото на някои от централите, така че да се осигури необходимото количество енергия.

Тя коментира информацията за риск от токов удар в цяла Европа. "Това е поредното доказателство за свързаността на електроенергийните системи в рамките на ЕС. Това между другото е една от основните цели, един от основните приоритети на ЕС за сигурност на електроенергийните системи.

Всяка една от електроенергийните системи на отделните държави е пряко свързана със съседните. Когато има проблем на територията на Румъния, безспорно той рефлектира и върху електроенергийната система на България, нашите съседи, Гърция, Унгария", допълни още министърът.

По думите й няма нищо необичайно в това. "Важното е, че планът за работа, по който трябва да се действа в такива ситуации сработи. Всяка една от държавите предприе необходимите действия и не се стигна до някакъв сериозен проблем", допълни още Теменужка Петкова.

Министърът обясни, че това е едно още доказателство колко важна е електроенергийната система на всяка една страна, за да може тя да гарантира сигурността не само на своята територия, но и на територията на останалите държави членки.

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам