Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг.

Това заяви в студиото на "Денят започва" служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Тя увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице.

Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове.

Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

"Не целим да изпращаме послания към политически партии. До края на месец април дали ние, или редовно правителство трябва да внесем проект на Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Трябва да подложим на обществено обсъждане данъчните закони. Докладът, който изтече по медиите, беше за взимане на протоколно решение, където бяха представени два сценария. Единият е, че ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, за следващите четири години ще имаме дефицит от 6-7%", допълни министърът.

"Не трябва да правим политика, но все пак предлагаме мерки за фискална стабилност", подчерта Росица Велкова.

"Ако бюджетът, който ще предложим и бъде припознат от Народното събрание, с дефицит до 3%, по никакъв начин не може да се каже, че сме в дългова спирала", добави финансовият министър.

"Във, втория сценарий по действащо законодателство, ако се разработят за 4 години бюджетни прогнози и дефицит от 7%, тогава автоматично ще влезем в изборна спирала", уточни тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук