Министерството на финансите представи концепция на проектозакон за държавния бюджет за 2023 година, съгласно удължителния закон, със заложен дефицит от 3%.

Предвиждат се промени в някои от данъчните закони и увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор, които не са актуализирани през миналата година. 

Постигането на дефицит от 3% ще е през увеличение на някои от данъчните ставки и отпадането на преференциалното ДДС от средата на годината, с изключение на брашното, хляба, детските храни и книгите. Толтаксите също ще се увеличат, но с акт на Министерския съвет. 

И още: "Въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023-та година и така наречения "данък свръхпечалба", който ще бъде разработен за всички.

Финансовата министърка шокира с прогноза: Държавата фалира, курсът на еврото се променя

Другото, което се предвижда, е 100 процента дивидент от всички публични предприятия. Другото, което се предвижда, е увеличаване акциза на електронните цигари и предварително задължение е да се декларира ДДС при селектираните рискови стоки".

Всичко това ще се случи при условието, че новоизбраното Народно събрание ще гласува проектобюджета на служебното правителство. В противен случай, ако бъдещите депутати увеличат дефицита, страната ще влезе в процедура на свръхдефицит, членството в еврозоната ще бъде поставено под въпрос и е възможно да се прибегне до заеми от Международния валутен фонд.

А появилата се в медиите информация, че държавата е изправена пред фалит, Росица Велкова отрече,  като каза, че това са "интерпретации на журналисти, които така са разчели доклада".

Какво е планирано:

На 17 март, в петък, ще бъде публикуван пакет промени на данъчни закони. На 3 април ще бъде представен проектобюджет за обществено обсъждане, така че на 26 април да бъде разгледан от Министерския съвет и внесен в Народното събрание.

В пакета данъчни закони се въвежда еднократна солидарна вноска "свръхпечалба" за второто полугодие за всички юридически лица, както и 100 процента дивидент от всички публични предприятия, след приспадане на часовете на загуба. Предвижда се увеличение на толтакси, което ще стане с акт на МС.

"Възстановяване на някои от ДДС- ставките, които бяха приспадани, увеличение на акцизите на електронните цигари, т.н. вейпове.

Засилва се фискалният контрол и предварително внасяне на ДДС при селектираните рискови стоки", заяви още Велкова.

От 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани, съгласно Швейцарското правило и се предвижда увеличение на бюджетните заплати, които не са актуализирани през 2022 година: "Като се има предвид, че се получи голяма асиметрия в заплащането в бюджетния сектор, тъй като през 2022-ра година в някои бюджетни структури бяха увеличени в размера от 30 до 10 процента заплатите през различен период на годината, предвиждаме увеличение на заплатите  в бюджетния сектор с 10% само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 година", коментира Росица Велкова.

На първи юли изтичат намалените ставки за ресторантьори и бизнеса за акциза на горива и те ще бъдат възстановени. Хлябът, брашното, бебешките храни и книгите ще останат с намалената ставка на ДДС, каза министър Велкова. Данък свръхпечалба ще се начислява от първи юли, като ще има авансови вноски по него. Окончателният данък ще се събере през 2024 г., допълни финансовият министър.

На брифинг в Министерството на финансите служебният министър коментира:

"На 26 април се очаква да се разгледа проектобюджетът от МС и да бъде внесен в НС. Проведоха се неформални срещи вече и със синдикатите, и с работодателите. В пакета данъчни закони и в частта приходни мерки се предвижда въвеждане на еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023г. или т.н. данък свръхпечалба, който ще бъде разработен за всички юридически лица – това е еднократен данък.

"Така ще се гарантира увеличението на пенсиите и на заплати. Ще се вдигнат с 10 процента тези заплатите бюджетния сектор, които не са получили никакво увеличение през 2022 г. Ще се намалят разходите за издръжка и представителните разходи. На Народното събрание ще бъде предложен буфер в бюджета, според който капиталовите разходи да не могат да се пренасочват за други разходи", обясни министър Велкова.

Според нея общият обем на допълнителните средства, които ще се съберат, се очаква да е в размер на 6 млрд. лева.

"Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит.

Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд", каза Росиц

а Велкова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук