Пловдив е оглеждан от голяма чуждестранна компания за мегаинвестиция от 750 милиона евро. Става въпрос за митичния завод за батерии, за който с недомлъвки се говори от миналата година. Кой е инвеститорът обаче, официално не е ясно, защото родните власти и в частност Българска агенция за инвестиции (БАИ) е подписала споразумение за конфиденциалност.

Районът на Пловдив, Стара Загора и София са попаднали в т.нар. „шорт листа“ на големия инвеститор. Нещо повече, единствената община, която е участвала в преговорите, е Община Пловдив, наред с пет министерства - на икономиката, на иновациите, на образованието, на околната среда и това на регионалното развитие и благоустройството. Това става ясно от отговор на министъра на иновациите Милена Стойчева до група депутати от ГЕРБ-СДС, които са входирали въпроса си през деловодството на НС, съобщава "Марица".

Там министърът хронологично описва, че инвеститорът е посетил за първи път България през декември 2021 г., огледал е трите локации, придружаван от служители на БАИ, но през лятото на следващата година е информирал, че замразява инвестиционния си интерес към България.

„Това се дължи на сложни обстоятелства, свързани с инвеститора, а именно преструктуриране на проекта, като идеята за това е повишаване на размера на инвестицията и увеличаване на производствения капацитет“, пише в официалния си отговор министър Стойчева. Тя допълва, че комуникацията с чуждестранния инвеститор е подновена отново през февруари т.г., като част от проактивния маркетинг на БАИ спрямо всички потенциални инвеститори. По думите й, сключеното споразумение за конфиденциалност има срок, докато компанията окончателно вземе решение.

Едната вероятност е да става въпрос за белгийската компания Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE). И ако това е така, означава, че сме изпуснали инвеститора. В края на юни стана ясно, че АВЕЕ ще инвестира 1,4 млрд. евро в завод за батерии в Румъния, като производството ще е ориентирано основно към батерии за автомобили, но и за съхранение на енергия. Малко по-рано стана ясно, че един от най-големите производители на електронни компоненти в Япония - Таmurа Соrроrаtіоn, също планира да построи нова фабрика за батерии в Румъния, в околността на Фетещи, на около 100 км от границата с България. 

Самият министър-председател акад. Николай Денков пък в края на септември каза пред журналисти, че „заради шума около батериите България е изпуснала крупен инвеститор, който е отишъл да разкрие 8000 работни места в Румъния“.

Подобна истерия и тайнственост имаше и покрай голямата потенциална инвестиция на "Фолксваген" през 2019 година на стойност над 1 милиард евро. България, и в частност икономическата зона край Пловдив, се състезаваше с Турция. Накрая германският концерн реши да инвестира сумата в разширение на съществуващия си завод в Словакия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук