С поне 50 стотинки по-скъпо ще ни излезе бурканчето с домашна лютеница през тази година. Това показват изчисления на “Труд” при сравнение на цените на зеленчуците, необходими за направата на традиционната зимнина с миналогодишните, както на едро по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, така и на дребно - в магазинната мрежа.

При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус, от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета с размер около 300 милилитра. Общият бюджет, според цените на зеленчуците и другите необходими продукти, излиза около 42-43 лева или между 2,80 лева и 3,50 лева за бурканче. Докато през 2021 г. по същата рецепта лютеницата ни е струвала между 2,40 - 3 лева за буркан.

Естествено, малко по-скъпо ще ви струва направата, ако варите лютеницата не на огън в двора, а на котлона в кухнята.

Цената се увеличава значително ако не разполагате със собствени буркани, тъй като цената на стъклените изделия през последната година се увеличи значително. Според търговците, причината за скъпите буркани е войната в Украйна, тъй като за направата на стъклените съдове се използва природен газ, чиито цени се увеличиха в пъти.

Така че празните нови буркани в момента се търгуват на цени от 1,50-2 лева в магазинната мрежа, докато само преди година цената им бе под левче - около 80 стотинки средно. Така лютеницата с нови буркани струва в диапазона от 4,80 лева до 5,50 лева, докато миналата година при пълнене в нови стъклени съдове е струвала по 3,10-3,80 лева за брой.

Цените на продуктите за лютеница няма да поевтиняват значително до края на месеца, показва справка на движението на цените на едро през предходни години, така че ако сте решили да правите домашна такава, не отлагайте.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук