Разходите за храна и сметки поглъщат най-голяма част от доходите ни, изчисляват икономисти. Причината - инфлацията при някои стоки, които потребяваме всеки ден, е по-голяма от средната годишна за страната, предава bTV.

От миналия август досега, хлябът например, е поскъпнал с близо 28%. Повече плащаме и за яйца и млечни продукти, а маслото, олиото и други мазнини, са скочили с 44 на сто.

С близо 1/3 повече пък плащаме за горива. Поскъпва и поддръжката и ремонта на автомобилите. 

Дори и с увеличена заплата Жана Георгиева продължава да усеща скока в цените. И вече използва колата си по-рядко в града заради скъпите горива. Казва, че разходите ѝ спрямо миналата година са се увеличили с около 40%.

Домакинствата, които не използват толкова често автомобил, най-ясно усещат поскъпването на храните.

Разликата между отчетената годишна и усетената от потребителите инфлция е заради различното потребление във всяко домакинство.

„Някои домакинства и потребители усещат покачването повече, защото употребяват повече от стоките, които поскъпват с по-голям темп. Когато са засегнати цените на базови стоки, най-засегнати са по-бедните. Защото те потребяват малко, но жизненоважни стоки.

България остава с най-ниска покупателна способност в Европа, и затова инфлацията тук се усеща по-силно. Прогнозата на доц. Маринов все пак е за стабилизация на цените на стоките от първа необходимост.

„От чисто икономическа моето очакване е, че не би трябвало цените на хляб и олио да се повишават. Реколтата в България е добра, ако използваме това, което имаме при тях цените няма да се повишават“, казва той.

Но очакванията са инфлацията да продължи да расте и през зимата, заради все по-скъпите горива и сметки за отопление.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук