Прогнозата е, за  корекции от 0,25%, но 2-3 пъти годишно – зависи от решенията на Европейската централна банка. В бизнеса с недвижимости също очакват имотите, макар и по-бавно, да продължават да поскъпват и догодина, съобщава bTV.

Кредити
Снимка: bTV

За да не се окаже в последствие вноската по жилищен кредит непосилна, експертите съветват да изчислим с колкото ще се увеличи тя, ако лихвите се вдигнат с 1% - при вноска от 550 лева сега, това означава 60 лева повече, а ако вноската е 900 - тя ще стане 1000.

За какво още да внимаваме

Семейството на Соня Александрова следи пазара на имоти във Варна от няколко години. „По-голяма част от средствата сме ги спестили, може би ще разчитаме по-малко от кредитиране от банки, именно заради това покачване на лихви, което се очаква и гледаме да изпреварим този момент с покупката”, посочва тя.

Именно Варна е сред градовете с най-сериозен ръст и на цените и на сделките с имоти.

„2018 г. едва ли ще има някакви драстични разлики в нивата, ако ще има увеличение, то ще е вероятно в края и няма да се отрази толкова драстично на пазара”, смята управителят на агенция за недвижими имоти Добромир Ганев.

Банкерите също очакват лихвите през 2018 г. да се задържат около настоящите нива. Но още в края на годината ще тръгнат нагоре. Петър Андронов от Асоциацията на банките посочва, че корекциите от по 0,25% на няколко пъти в годината следват темпа, с който се върви в САЩ.

И банкери, и консултанти, на този етап не виждат риск от балон на имотния и пазар и повторение не кризата след 2008 г., но съветват да не се изхвърляме с непосилни вноски. „За доход до 1500 лева не е добре да отделяме повече от 30% за месечни разходи по всичките ни кредити. За доходи от 2-3 хиляди можем да си позволим и до 40% от доходите да се отделят за кредит”, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

Особено внимателни трябва да са хората, които живеят под наем и купуват жилище на "зелено". Тогава често се налага в рамките на половин - една година да се плащат и двете – и заема, и наема.

У нас, както и в Европейския съюз, нивата на лошите кредити намаляват. В момента те са около 10%.