Хората още се страхуват да не се случи нещо, когато въведем еврото. Най-сериозното нещо за избягване на инфлация е Валутният борд, той е усмирителна риза на нестабилни правителства и на недостатъчно отговорни политици. Това коментира пред БНТ бившият министър от времето на Иван Костов Муравей Радев, известен с въвеждането на Валутния борд в България.

"Пълно безумие е, че някой ще ни свали отвън борда, курсът на лева да падне и тогава да се обезцени лева. Хората, които си позволиха да се заиграят със страховете на българите, някои политически сили и анализатори, го направиха умишлено", обясни Радев.

Той бе категоричен, че независимо дали сме в чакалнята на Еврозоната, или не, няма опасност да се случи такова нещо.

"След 30 януари тази година Народното събрание гарантира на съмненията, след като бюджетната комисия прие текста, който е достатъчен, за да може българското законодателство и рамката за чакалнята да нямат противоречия. България ще влезе в чакалнята единствено с курс на лева 1.95583", каза Муравей Радев.


Той съобщи, че е получено и писмо от ЕЦБ, която приема това решение и го смята за достатъчно за изчистване на законодателството.

"Парламентът реши следното, дори и на представителите в чакалнята на Еврозоната нещо да им хрумне, те нямат право да преговарят и да вземат решения, защото е важно само с какъв курс влизаме", обясни бившият финансов министър.

Той коментира, че много икономисти смятат, че българският лев е подценен и ако курсът лев - евро бъде свален, тогава съотношението ще е благоприятно за лева с 10-15% и тогава с по-малко лева ще можеш да вземем повече евро.

"Най-голямата глупост ще е, ако хората си обърнат левовете в евро, ще загубят два пъти. Нашият лев е изключително стабилен и всички държави го признават и го равняват на еврото", каза Муравей Радев.

"Категорично съм "за" да има евро в България след години, защото от това се добива стабилност и сигурност на по-високо ниво отсега, ръст на икономиката, достъп до огромните финансови фондове в Европа, по-ниска лихва за бизнеса, това е 1 млрд. печалба за бизнеса", обясни експертът.

Ще станат ли два пъти по-скъпи цените при приемане на еврото: "Това е слух, който се подхранва от недобронамерени хора, цената на стоката не зависи от вида на валутата, а от търсенето и предлагането, затова пречи пазарът и конкуренцията, може с някоя и друга стотинка да се вдигне цената на някоя стока, но това няма да е фактор за инфлация и не се е случило в нито една държава в Еврозоната", категоричен бе Муравей Радев.