Общо 16 руски милиардери попадат в класацията на Bloomberg на 400-те най-богати хора в света в началото на 2017 г, пише profit.bg.

Данни на агенцията сочат, че лидерската позиция е за Алексей Мордашов, който притежава 17.5 млрд. долара.

Стоманеният магнат, притежаващ основен дял в Северстал, изпреварва Владимир Потанин, който остава на втората позиция с 17.1 млрд. долара. Потанин е главен изпълнителен директор на най-големия производител на никел в света Norilsk Nickel.

Третата позиция със състояние от 17 млрд. долара е за Леонид Микелсон, който е председател на Борда на директорите на Novatek - най-големия доставчик на газ в Русия.

Виктор Векселберг и Владимир Лисин допълват топ 5 с богатства от 14.6 и 13.8 млрд. долара. Шести е Михаил Фридмъд с 13.3 млрд. долара, изпреварил Алишер Усманов и Андрей Мелниченко, притежаващи респективно 13.2 и 12.2 млрд. долара.

Челната десетка се допълва от шефа на Лукойл Вагит Алекперов, чието състояние се оценява на 11.9 млрд. долара, и Генади Тимченко, контролиращ Volga Group, притежаваща 23% от Novatek, 14% от химическия производител Sibur, както и интереси в енергетиката, транспорта и строителството.

С по над 10 млрд. долара са още Михаил Прохоров и Роман Абрамович.