Най-богатият човек в Европа току-що стана още по-богат. Французинът Бернар Арно, който управлява гигантът в търговията с луксозни стоки LVMH, е добавил 5,1 милиарда долара към състоянието си от сряда насам.

За това е допринесло силното представяне на ръководената от него група, която държи 75 различни марки, сред които Christian Dior и Veuve Clicquot. От LVMH обявиха ръст от 17% на продажбите си през третото тримесечие на годината, изчислява money.bg.

Базираният в Париж конгломерат обяви значителен ръст на приходите си в световен мащаб, включително и в Азия с изключение на Хонконг. 

Регионът отговаря за между 5 и 10% от продажбите на луксозни стоки в глобален план.

LVMH отчита увеличение от 12% на продажбите си в Азия с изключение на Япония. В резултат на тези новини акциите ѝ поскъпнаха с 5,6% в сряда.

Така нетното състояние на Бернар Арно се е увеличило до 99,2 милиарда долара. Така европеецът се доближава до първите двама най-заможни хора в света - Джеф Безос и Бил Гейтс, които притежават съответно 107,5 милиарда долара и 105,1 милиарда долара, пише Forbes.

Конкурентът на Арно - Франсоа Пино, който държи лидера Kering, включващ бранда Gucci, също успя да натрупа допълнително богатство. 

Акциите на ръководената от него група са поскъпнали с 4,2%, а така нетното му състояние е нараснало с 1,1 милиарда долара до 30,2 милиарда долара.

По-рано тази година Бернар Арно успя да се присъедини към елитната група на хората, притежаващи над 100 милиарда долара. 

По-късно обаче той изгуби преднината си и нетното му богатство падна под тази граница.