Френският бизнесмен и президент на LVMH Бернар Арно обеща да помогне с реставрацията на пострадалата при страшния пожар катедрала „Нотр Дам”, съобщава BFM TV.

"Френската група за производство на луксозни стоки LVMH и семейство Арно обявиха днес, че даряват 200 милиона евро, за да помогнат с възстановяването на "Нотр Дам"”, съобщава телевизионният канал.

Семейство Пино, които са собственици на френската компания за луксозни стоки Kering, вече обещаха да помогнат със 100 млн. евро.

Европейската комисия също ще отпусне за възстановяване на катедралата специален грант от еврофондовете, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на гранта ще бъде определен след оценка на щетите. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова тази сутрин евродепутатите да дарят дневната си надница за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, пострадала от снощния пожар.

Руският държавен глава Владимир Путин предложи на френския държавен глава Еманюел Макрон помощта на най-добрите специалисти от Русия за възстановяване на "великата катедрала" "Нотр Дам" - специалисти с богат опит в реставрирането на паметници от световното културна наследство, включително на творби от средновековната архитектура.

Градоначалникът на френската столица  Ан Идалго съобщи, че кметството ще отпусне 50 млн. евро за възстановяването на опожарената катедрала.

Щетите от огъня, обхванал един от символите на Франция в понеделник вечерта, са огромни. Огънят унищожи покрива на вековната сграда. Спасени са емблематичните две кули на парижката катедрала, много произведения на изкуството и безценни предмети, съхранявани в храма. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ