Най-голямото изложение на пътностроителна техника в България настига световния форум „Баума“, който се провежда в Мюнхен. Това заяви Борислав Тодоров, председател на Асоциацията на търговците на едра строителна техника, на пресконференция в Международен панаир Пловдив. 
 
Паркът за тежка механизация е част от изложбата „Стройтех 2019“ в рамките на  Международния технически панаир и е единственият у нас, който представя всички големи фирми от бранша.
 
„Баума“ се организира през 3 години и показва последно поколение иновации, а нашето изложение може да се сравни с него, защото тук е най-новото в световен мащаб, поясни Борислав Тодоров.
 
На площ повече от 7000 кв. м са събрани експонати на водещи марки. Демонстрират се  хитови модели багери, самосвали,  съоръжения за събаряне на здания, машини за полагане на асфалт и направа на канали, както и други машини гиганти.
 
Сред изложителите са някои  от най-големите производители на бетонови възли в Европа, на асфалтови смески, битум, дренаж за пътища. За първи път има машина за скрап, каквато рядко се показва на изложения.
Атрактивен експонат е техниката за разбиване на скали при прокарването на пътища.
 
„Представители на най-известните световни компании от отрасъла участват в ЕСЕН 2019. Причина за това е и успешното европредседателство на България, което стартира процеса за присъединяване на Западните Балкани към ЕС.
 
Отвориха се възможности за изграждане на нови инфраструктурни обекти  и в региона започва строителен бум“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.
 
Специалистите могат да видят  на живо технологичните и техническите иновации в демозоната. Очакваме посетители от цяла Югоизточна Европа,  защото в момента интересът към този сектор е голям, добави д-р Соколов.
 
Наред с машините гиганти, на изложбата „Стройтех 2019“ присъстват и миниварианти. За първи път е представена японска марка, световен лидер в областта на компактната техника.
 
В нейната гама от малогабаритни трактори има модели с различно приложение – за почистване и обработка на сняг, пътища, улици, алеи, площадки, паркове, градини, тревни декоративни, спортни и комунални терени, обясняват от фирмата вносител.
 
Освен тези новости на ЕСЕН 2019 са представени  модерни технологии, продукти и услуги от областта на автомобилната индустрия, транспорта, автосервизното оборудване, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, електрониката, електротехниката, информационните и дигиталните технологии, екологията, енергетиката, химията и водния  сектор. 
 
Експозициите на близо 600 фирми от 34 държави, разположени в Международен панаир Пловдив, може да се видят до 28 септември.