Европа записа най-топлия август в историята си. На Стария континент средната температура през изминалия месец е била с 1,73 °C по-висока спрямо нормата за периода 1991 - 2020 г. Това е с 0,8 °C повече от най-топлия до момента месец август през 2018 г., съобщава "Телеграф".

Интересно е да се отбележи, че за тазгодишния август е характерна голямата масовост на наднормеността, обхващаща почти целия континент, докато през 2003 г. и 2010 г. е имало райони с още по-голяма аномалия, но тези райони са били предимно в Западна Европа - през 2003 г., или в Източна през 2010 г. За последните 10 години средните температури в Европа са се повишили с 0,52 °C. 

Пламъци в Скандинавието

В регионален европейски план с най-висока положителна температурна аномалия се отличават Европейска Русия и някои райони на Франция и Германия . В Западна Европа новата гореща вълна в началото и в средата на месеца продължи наднормения период, започнал още през юни 2022 г. Високите температури в съчетание с поднормените валежи и ниската атмосферна влажност станаха причина за екстремно голям брой горски и полски пожари, включително в райони, в които такива явления са рядкост, като Великобритания и Скандинавия.

По-малко ток

Същевременно сушата в много райони на Западна и Централна Европа се задълбочи. Ниското ниво на реките във Франция и Германия възпрепятства речния транспорт и доведе до проблеми с доставките на суровини и стоки. Високите температури на речната вода затрудниха охлаждането на атомните реактори и някои електроцентрали бяха принудени да намалят производството на електроенергия.

Катастрофа за земеделците

По-малкото количество на вода в реките стана причина за намалена работа на ВЕЦ. Редица фермери в засегнатите от суша страни казаха, че производството им е намаляло с до 90% за някои култури.

В същото време имаше и места на континента и с отрицателна аномалия. Това са Исландия, Южна Португалия, както и райони в Южна Италия и някои от западни части на Балканите. 

В България

В България в почти цялата равнинна част август 2022 г. е бил с положителна температурна аномалия. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции стойността на отклоненията спрямо периода 1991 - 2020 г. е била между 1 и 3 °C, като по-големи са били положителните аномалии в северните и източните райони от страната.

Три десетилетия

В Югозападна България и в планините средните месечни температури са с няколко десети под нормата. Август е един от месеците през годината, който се е затоплил най-много за последните 30 години. В повечето станции повишението на средната температура е с повече от 1,5 °C.

Най-топлият август в нашата страна е регистриран през 2010 г. С големи положителни аномалии се отчитат още месеците през 2003, 2008, 2012 и 2021 г. От началото на века най-студеният август е отчетен през 2002 г., с подобна аномалия са и 2004 и 2005 г. 

Под нормата

През август въпреки не особено голямата положителна аномалия на средномесечната температура през повечето дни среднодневните температури са били над нормата. Особено отчетливо това се е наблюдавало в Северна и в Източна България. Поредица от дни със среднодневни температури около и под нормата е имало през първата половина на втората десетдневка, както и в средата на третата. Това са били и периоди с по-масови валежи, които са спомогнали за погасяване на възникналите пожари и за облекчаване на сушата в районите (главно някои места в Източна България).

Скок на зеленчуците

Аномалиите през август 2022 г. отново предизвикаха дискусии по отношение на климата. Историческата суша в някои райони на Европа и Китай, провокирана от интензивни горещи вълни, поднормени валежи и ниска атмосферна влажност, доведе до редица икономически и социални проблеми. Всъщност за част от голямата инфлация, наблюдавана в тези части на света, се приема именно сушата.

"Засегнати от продължителна гореща вълна на много места, цената на пресните зеленчуци се повиши с 12,9% на годишна база, което е значително по-високо от същия период през предходните години“, казва Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо бюро на Китай. 

“Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари”, казва в изявлението си Фрея Вамборг, главен учен в Европейския институт, и допълни, че голяма роля за тези условия имат климатичните промени. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук