Въвеждането на задължителни стандарти за основните храни подготвя земеделското министерство. Информацията бе потвърдена от високопоставени източници във ведомството и от производители. Новите норми ще определят със сигурност минималното съдържание на месо в колбасите, на мляко в сирене и кашкавал. Така например за кренвиршите ще е записано, че в тях трябва да има поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто.

Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси. За каймата минималната съдържание на месо ще е по-висока - вероятно поне 70-80%. За млечните произведения пък ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко. Все още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и други храни. Въвеждането на минималните стандарти е мярка срещу двойния стандарт при храните. Такъв бе установен за предлаганите стоки в България и страни от Западна Европа. Оказало се обаче, че например в Италия има изискване безалкохолните напитки да съдържат поне 12% плодов сок.

Поради това там производителите го спазвали, а у нас същата напитка се предлага с 5% сок. В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт “Стара планина”, в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен. Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, според които се забранява на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма пък ще може да се продава само пакетирано.