Руският президент Владимир Путин получи оригинален подарък под формата на миниатюрен сребърен модел на кола. Той бе поднесен на държавния глава от ръководителя на немския автомобилен концерн Volkswagen Матиас Мюлер, съобщи каналът РЕН ТВ.
„Ние имаме дългосрочни отношения с Русия и произвеждаме в тази страна коли повече от 10 години. Обемът на нашите инвестиции надхвърля 1,850 млрд. евро“, посочи автомобилният бос. 

На среща с представители на концерна в Москва Путин отбеляза, че руските власти са доволни от това как се развива бизнесът на Volkswagen в Русия, но в същото време подчерта, че предприятието се сблъсква с определени трудности при реализацията на продукцията си. Президентът даде дума, че ръководството на страната „винаги е готова да обсъжда възникналите въпроси, за да способства за развитието на бизнеса на концерна“. Пресата припомня, че Volkswagen работи в Русия от 1993 г. и съгласно статистиката, всеки десети автомобил, продаден в страната, е именно с тази марка.

Освен немския концерн, Путин похвали и италианския вестник La Stampa. Това става ясно от поздравителна телеграма до неговото ръководство, изпратена от руския държавен глава по случай 150-годишнината от излизането на първия брой на изданието. В нея Путин нарече La Stampa „пример за традиционните ценности в журналистиката“. В същото време обаче президентът констатира, че през последните години „редица авторитетни западни медии са се превърнали в оръдие за манипулация на общественото мнение“.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев се появи на заседание в Думата с ярко зелена вратовръзка, обсипана със сини мотопеди. Този стилистичен избор на министър-председателя трогна собственика на компанията, произвеждаща споменатите аксесоари, пише Газета.ру. Фредерико Бели, който владее италианската марка вратовръзки Carlo Visconti, обеща на Медведев най-доброто обслужване и намаление на продукцията. „За нас е голяма част, че вашият министър-председател носи наш аксесоар“, сподели Бели, който призна, че за компанията този факт е станал голяма изненада. „Вратовръзки с мотопеди – това, безспорно, е най-продаваният ни модел и именно той прави марката Carlo Visconti разпознаваема“, разказа собственикът й.