Неочаквани новини за цените на храните, тази седмица...
Показателят се понижава пета поредна седмица, след като непрекъснато се покачваше от октомври миналата година
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, спадна тази седмица с 0,52 процента до 2,111 пункта. Показателят се понижава пета поредна седмица, след като непрекъснато се покачваше от октомври миналата година, когато беше на нива от около 1,630 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). От началото на май ИТЦ е спаднал с 5,26 процента.
Базовото ниво на индекса - 1,000 пункта - е от 2005 г.
Цената на оранжерийните домати тази седмица отстъпи с 8,4 на сто до 3,28 лева за килограм, а на оранжерийните краставици спадна с 16 на сто до 1,84 лева за килограм. Картофите поскъпват 3,8 процента и се продават по 1,08 лева за килограм. Цената на морковите пада с 3,4 процента до 1,15 лева за килограм на едро. Стойността на зелето пада с 2,1 на сто до 0,93 лева за килограм. Салатите поевтиняват с 3 стотинки до 0,77 лева за брой.
Ябълките поскъпват с 2 стотинки и се продават по 1,34 лева за килограм. Цената на лимоните скача с 12,6 на сто до 2,51 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с близо 8,6 сто и се продават по 3,62 лева за килограм на едро. Цената на черешите пада тази седмица с 21,7 процента до 3,67 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто до 9,75 лева на килограм, а кашкавалът тип "Витоша" отстъпва с 0,3 на сто и се продава по 15,08 лева за килограм. Олиото се търгува по 5,04 лева за литър в края на седмицата.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с една стотинка и се продава по 2,69 лева. Пилешкото месо поевтинява с 2,5 на сто и се търгува средно по 5,52 лева за килограм. Захарта поскъпва с две стотинки и се продава по 2,14 лева за килограм. Брашно тип "500" вдига цената си с 3,5 на сто до 1,46 лева за килограм. Оризът се търгува по 2,66 лева за килограм. Яйцата в края на седмицата се продават без промяна по 0,27 лева за брой.
Последвайте ни
0 Коментара: