Специалният представител на британското МВнР по въпросите за климатичните промени Дейвид Кинг заявил, че Великобритания е заинтересувана от строителството на газопровода „Северен поток-2”, затова ще подкрепя проекта и няма да го блокира.
Сега Великобритания силно зависи от вноса на газ, основно от Норвегия, тъй като почти не го добива, а отказване от въглищните електроцентрали означава увеличено потребление не газ. Освен това добивът в Норвегия и изобщо в Северно море намалява, процесът ще се задълбочава през следващите години и на Великобритания ще са й нужни алтернативни източници.
 

Използването на СПГ е възможно, но това са скъпи проекти с големи вложения, а след Брекзит Лондон не разполага със свободни пари.
 
Окончателното отказване от въглищата се очаква към 2025 г., но при тези енергийни перспективи времето може да се окаже малко.
 
Сега основният проблем е в позицията на Еврокомисията и на Полша, които са против строителството. Въпросите трябва да бъдат решени в близко бъдеще, защото договорът за транзит на газа през Украйна изтича през 2019 г., а Русия не иска да го поднови.
 
Превод и редакция: БЛИЦ