Независимо от опитите на Полша да блокира проекта „Северен поток-2” и активните протести от страна на Украйна, в Европа търсят обходни пътища за финансиране на газопровода, пише австрийският всекидневник Der Standard.
Киев и Варшава са против реализацията на проекта, защото ще останат без такси за транзита на газ от Русия, съобщава вестникът. Затова те по всички начини се опитват да попречат на „Северен поток-2”.
 

Антимонополният регулатор на Полша не позволи на австрийската компания OMV и на още четири енергийни концерна да създадат съвместно предприятие с „Газпром”, обаче в Австрия намериха обходен път, пише авторът на публикацията. Мнозина анализатори са на мнение, че OMV и възможно Shell, Wintershall, Uniper и Engie ще могат сами да финансират проекта за сметка на кредити от 10 млрд. Русия се надява газта да тръгне през 2019 г., тъй като тогава изтича договорът с Украйна, а Москва няма търпение да й завърти крановете за газта.
 
В петък на конференция във Виена представители на Полша и Украйна отново изразили безпокойство, че с появяването на новия газопровод влиянието на Русия в Европа „ще нарасне твърде бързо”.
 
В МВнР на Русия отбелязват, че проектът носи чисто търговски характер, а опитите да бъде блокиран са политически.
 
Превод и редакция: БЛИЦ