Икономиката на Китай нарасна с 2,3% през 2020 г., възстановявайки се след историческо свиване в първите месеци на миналата година. Така Китай се превърна в единствената голяма икономика, която отбеляза растеж насред пандемията, пише The Wall Street Journal, цитиран от Money.bg.

Експанзията в година, в която светът се опитваше със смесен успех да постави под контрол смъртоносния вирус, който се появи първо именно в Китай и уби над два милиона души по земното кълбо, подчертава успеха на Поднебесната империя в борбата срещу него и допълнително затвърждава мястото ѝ като доминираща икономика в Азия.

Растежът в Китай отличава страната от останалата част на света. Световната банка прогнозира, че икономиката на САЩ се е свила с 3,6% през 2020 г., а тази на еврозоната — със 7,4%. Общо, световната икономика е изтрила 4,3%.

Икономиката на Китай е втората най-голяма в света. Тя приключи годината с добра инерция — през четвъртото тримесечие брутният вътрешен продукт нараства с 6,5% спрямо година по-рано, по данни на Пекин, като бележи най-силният растеж от две години насам. През второто и третото тримесечие тя отчете повишение от 3,2% и 4,9% съответно след исторически спад от 6,8% през първото.

Така през 2020 г. икономиката на Китай надхвърля 100 трлн. юана, или $15,4 трлн., а БВП на глава от населението за първи път минава над $10 хил.

Все пак растежът от 2,3% за цялата година е най-слабият от смъртта на Мао Дзедун през 1976 г.

Записвайки 6,5% растеж през последните три месеца, Китай се завръща към траекторията на експанзия от преди пандемията. През последните три месеца на 2019 г. тя нарасна с 6%.

За разлика от западните правителства, които намалиха лихвите и раздаваха пари на домакинствата, Пекин се концентрира върху възстановяване на дейността на заводите, задържайки лихвите сравнително високи.

Така още през април заводите в Китай започнаха отново да работят — в момент, в който производственият сектор по света започна да спира работа заради пандемията. Това помогна на Поднебесната империя да произведе и изнесе огромни количества медицинско оборудване, както и друга техника, необходима в пандемията като лаптопи и монитори.

Вътрешното потребление обаче остана на ниски нива и през лятото, тъй като китайците се притесняваха за втора вълна заразени. Продажбите на дребно не се завърнаха на предпандемичните нива чак до август и останаха сравнително слаби до края на годината. През декември 2020 г. те нарастват с едва 4,6% спрямо година по-рано. За цялата година те падат с 3,9% — при 8% ръст през 2019 г.

Настоящата вълна от нови случаи в северен Китай е най-тежката от половин година насам и заплашва вътрешното търсене по време на китайската Нова година през следващия месец. Но въпреки това икономисти очакват икономиката на Китай да нарасне с още 8% през 2021 г. Данните от понеделник показват, че заетостта и заплатите остават стабилни, което би трябвало да подкрепи вътрешното търсене

И през 2020 г. основен двигател на китайската икономика остава индустриалното производство и инвестициите, а не вътрешното потребление.

Индустриалното производство нараства със 7,3% през декември, и с 2,8% за цялата година. Инвестициите в дълготрайни материални активи нарастват с 2,9% през 2020 г.