Фючърсите на природния газ с доставка януари 2024 г., търгувани на Нидерландския хъб TTF, поевтиняват с 3% под 39 евро за мегаватчас за пръв път от 6-и октомври насам заради трайно ниското търсене, което позволява на региона да поддържа стабилни запаси в газохранилищата. 

Въпреки застудяването, тегленията на газ от хранилищата са минимални в сравнение с предходни години. Осредненото ниво на запълняемост на газохранилищата в ЕС е 93,9% към 3-ти декември, според данните на Gas Infrastructure Europe (GIE), предава БНР. Резервите на Германия пък са на ниво от 94,73%, във Франция - 94%, а в Италия - 92,9%.

Липсата на съществена реакция на цените на газа на рязкото застудяване в цяла Европа предполага, че търговците започват да преместват фокуса си към следващия сезон.

Газовите TTF фючърсите за цялото първо тримесечие на 2024 г. се търгуват около 39-40 евро за мегаватчас - близо до нивото на договорите за април (на цена от 38,60 евро за мегаватчас към 14.00 българско време), които бележат началото на шестмесечния летен сезон.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук