Въвеждането на ТОЛ системата наистина е една най-важните реформи. С нея ще се въведе справедливост - който руши повече, той ще плаща повече.


Другото е, че с ТОЛ системата България ще може да се възползва от своето геостратегическо положение.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

"ТОЛ системата влиза в сила от 1 март с известни отстъпки и отсрочки. Превозвачите дадоха мъжката си дума на премиера и обещаха след 3 месеца отново да проведем среща и да видим дали тези отстъпки в цените са ползени за цялото общество и дават ли нужния резултат.

Нашата система е една от най-иновативните. Имаме няколко начини на заплащане за изминатото разстояние - чрез бордови устройства, GPS устройства, третият начин, с който в най-голяма степен ще стартира ТОЛ системата, са маршрутните карти.

Всички ГКПП са обурдвани с маршуртни карти и наши служители ще съдействат на всички шофьори.

Маршрутните карти ще могат да бъдат закупени и от нашето мобилно приложение, като естествено, че маршрутът ще може да бъде променян в картите.

Закупуването на една такава карта ще отнема 5-6 минути и няма да възпрепятства трафика. Всичко е осигурено. И трите начина за плащане ще са абсолютно безплатни", разкри Нанков. 

"Темата за ТОЛ системата не само се политизира, но има сериозен отпор срещу нейното въвеждане.

Още от първия кабинет на Борисов имаше обжалвания, фалшиви новини. ТОЛ системата е изключително тежка в софтуерно отношение.

Това е причината да има отстъпки и отсрочки за 3 седмици, за да може да се напаснат нещата. Разбрали сме се с превозвачите да коментираме отново отстъпките в цените. Нашата цел е с въвеждането на ТОЛ системата да пътуваме по по-добри пътища.

Основният финансов ресурс, който бъде събран от системата, ще отива за ремонтиране на републиканската пътна мрежа и пътища, които не са пипани от 30-40 години", обеща Николай Нанков.