Не смятам, че трябва да има държавни банки. С колкото и добри намерение да са създадени, те накрая дават кредити на големи предприятия, а не на малкия бизнес.


Това заяви в сутрешния блок на bTV бившия икономически министър Николай Василев по повод скандала с Българската банка за развитие. 

"Безлихвените кредити реално са подкрепа. Ние сме на едва няколко седмици от пандемията. България обаче, седи много добре в световен план. Мерките ни бяха навременни", каза още той.

"България през много от годините имаше излишъци и сега сме в добро финансово състояние, имаме пари. Трябва да свикнем, че ще е имало и ще има нова криза.

Значи ли, че на всеки 10 години криза ние трябва да фалираме на първия месец. Трябвало е бизнесите да заделят средства", коментира още икономистът.

"Критиците казват- дайте държавата да плати 100% от разходите на бизнесите. Ако някой не иска да задържи работник, то той няма да го направи и при пълна подкрепа. Сега с мярката 60/40 държавата поема 2/3 от разходите", разкри Василев. 

"2008 г. бях против изхарчването на 3 млрд. лева излишък, за да останат за кризата. Тя дойде година по-късно. В добрите години държава, бизнеси и семейства трябва да спестяват много", категоричен бе Василев. 

"Може да не се вземе дълг, а да се спестят средства от неприоритетни разходи - например за нови коли на служители и по администрации. С подобни разходи могат да се спестят милиарди левове за първоначална подкрепа. Дано вземем по-малко от 10 млрд. лв. кредит", каза още той.

"Предстоят ни тежки месеци - надяваме се на медицината. Постепенно и икономиката ще се възстанови, а България много по-бързо от очакваното", завърши Николай Василев.