Всички нови сгради, които се проектират у нас, трябва да използват над 50% енергия от възобновяеми източници за отопление и охлаждане. Това гласи наредба, приета преди две години, но която влезе в сила в началото на 2024 година.

От тази година над 50% от енергията за отопление и охлаждане във всички нови сгради трябва бъде от възобновяеми източници. Това означава ограничаване на топлинните загуби с изолация, класифициране на сградата спрямо енергийните ѝ нужди и осигуряване на възобновяем източник - соларни панели, ветроинсталация, пелети. Всичко това обаче оскъпява строителството.

"Това са нови системи за отопление на сградите, самите системи са доста по-скъпи от познатите в БГ газови инсталации. Тъй като за да бъде ефективна тази система по-добре да има подово отопление, тогава е по-ефективна, въпреки че радиатори също са възможни.

Необходимо е да има съответния бойлер, който е много важен елемент от системата", каза проф. д-р арх. Иван Данов, Архитектурен факултет, УАСГ.

Да вземем например построяването на една пасивна къща, която надхвърля заложените критерии в наредбата и използва слънцето за отопление. Привидно тя изглежда като всички останали, но има специална вентилационната система, висококачествени прозорци с тройни стъклопакети, 30 см изолация по стените и 40 см на покрива. Това струва с около 7% повече, в сравнение с нормална къща.

"Допълнителни инвестиции в порядъка на 5% като възвращаемост във времето, всеки сам за себе си може да изчисли за един такъв обект как биха се възвърнали, но според мен за не повече от 10 години за сграда с тази площ, с този обем, сметки от порядъка на 100 лв. и под 100 лв. за отопление това нещо би се възвърнало много бързо", каза арх. Георги Николов, цитиран от БНТ.

Собственикът ѝ изчислява, че сметки за ток са до 5 пъти по-ниски спрямо апартамента, в който са живели със семейството си, макар площта на къщата да е два пъти по-голяма.

"Имаме два радиатора, които сме нагласили на определена температура, които се включват от време на време само. Особено в ден като този с много слънцегреене всъщност вътре температурата е предостатъчна и те просто не се включват, докато в апартамента отоплението работеше постоянно и то за всяка стая", обяснява Стефан Атанасов.

Температурният комфорт се усеща равномерно в цялата къща, без помещения, които остават студени, споделя още собственика и допълва, че построяването на пасивна къща не отнема повече време отколкото нормална.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук