По-високи цени на тока за бита по време на пиковите часове поиска доставчик на електроенергия. Трябва да се променят тарифите, така че да се стимулират потребителите да потребяват по-малко електроенергия в пиковите моменти, каза Зорница Генова – управител на „Електроразпределителни мрежи Запад“ по време на конференция в София за зелената енергия, съобщава "Труд".

Ако предложението бъде прието, вечерно време, когато всички се прибират и взимат душ или пускат пералня, токът ще бъде по-скъп. За да потребяват по-малко електроенергия в пиковите моменти хората с бойлер ще трябва да си лягат без да се къпят и да стават за душ сред 22 ч.

А ако решат да спестят още повече ток, след 22 ч. може да пуснат фурната, за да си приготвят вечеря, а докато тя стане да си изгладят ризата и да пуснат пералнята.

Друга идея на Зорница Генова е да има фиксираната компонента в цената на тока. В момента цената на тока за бита се определя от два компонента – цена за достъп и цена за пренос. Но и двете компоненти зависят от количеството потребена електроенергия.

Идеята на Генова е в цената на тока да има фиксирана компонента с по-голяма тежест, което означава хората да плащат дори без да потребяват електроенергия. Това реално представлява такса „електромер“.

Подобна промяна би увеличила сметките за ток на вили и ваканционни имоти, в които хората не живеят постоянно. Целта на предложената промяна е доставчиците на ток да имат повече пари, които да могат да инвестират в подобряване на мрежата.

На конференцията стана ясно, че инсталирането на много фотоволтаици изисква повишаване на капацитета на електропреносната и на електроразпределителната мрежи. А това е цена, която ще трябва да платим. Но участниците в дискусията не уточниха кой трябва да плати тази цена – доставчиците на електроенергия, тези, които инсталират фотосолари, за да ползват безплатен ток, или обикновените битови потребители.

В момента инсталираните мощности от фотоволтаици са над 1800 мегаватчаса. До края на годината те може да нараснат с 600-700 мегаватчаса. А прогнозите са, че до 2050 г. тези мощности може да достигнат 12 хил. мегаватчаса.

Част от необходимите средства за повишаване на капацитета на електропреносната и електроразпределителните мрежи може да бъдат осигурени от фондовете на Европейския съюз.

Възможно е цената за пренос на електроенергията да бъде прехвърлена върху производителите на ток от фотосолари. Но е възможно доставчиците на ток да поискат повишаване на цената на тока за бита, за да осигурят необходимите пари за инвестиции.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук