Освен по-скъпо агнешко и яйца в някои градове за тазгодишния Великден ще купуват и по-скъпи козунаци.

В Русе козунаците ще струват средно два пъти повече в сравнение с миналата година. В някои магазини класическият козунак от 400 грама се продава за 4 лева и 55 стотинки. Причината е поскъпването на продуктите, електрическата енергия и горивата. Заради високите цени производителите очакват по-малко търсене на пазара и намаляват производството си.

Милен Ангелов, който има хлебопекарна в село Ряхово, казва, че освен поскъпването на тока и горивата са се покачили и цените на продуктите, които използва в производството. Той снабдява с хляб и козуначни изделия около 20 магазина в Русе и близо 30 в община Сливо поле. Разносът е с техен транспорт, което е допълнителен разход за фирмата.

"Брашното спрямо миналата година е с около 45% по-нагоре цена на килограм, яйцата с около 50%, олиото да не говорим – над 100%, маргаринът с около 15", посочи пред БНТ Ангелов.

Това го принуждава да вдигне и цените на козунаците с 50%. "Неизбежно е да не се вдигат, трябва да оцелеем някак. Килограмът при мен магазинска цена е около 7 лева и 50 стотинки, а вече тези с различните пълнежи са по-скъпи - около 8 лева", допълни Милен Ангелов.
Заради високите цени той и много производители в региона са намалили производството си.

"Спрямо миналата година и сега някъде с около 15-20% ми е спаднала продажбата на хляб и козуначни изделия, така че предполагам тази година и кампанията ще бъде по-слаба", коментира Ангелов.

Въпреки по-високите си цени българските козунаци са по-качествени, уверяват производителите. "Това е истинският козунак. Тук всичко се прави с яйца, не с яйчен прах, слага се каквото трябва в повече", каза пекарката Маргарита Йорданова.

За да намали поне малко разходите си, Милен Ангелов купува по-евтино олио и захар от съседна Румъния.

Във Видин също очакват поскъпване на великденския сладкиш. С 20-30% по-скъпи ще бъдат козунаците тази година. Все повече производители предлагат козунак, наподобяващ домашния - с истински яйца, мляко и животински мазнини. Сред причините са и по-високите разходи за производство, коментира още преди седмица пред БНР Милена Димитрова, която работи в малка пекарна.