От 1 до 8 март в 54 германски града ще има протести срещу строителството на АЕЦ Белене. Протестите са насочени срещу концерна РВЕ, който възнамерява да вложи един и половина милиарда евро в централата на Дунав.
"Белене е първата чуждестранна ядрена авантюра на РВЕ. От която става ясно колко малко значение има за концерна сигурността", казва Хефа Шюкинг от природозащитната организация "Ургевалд". С идеята си за протестната седмица екологичните организации искат да напомнят за голямото земетресение на 4 март 1977 година в региона на Белене. Тогава, само на няколко километра от планираното място на новата централа, са разрушени редица сгради, загиват над 120 души.
Белене - един от най-опасните проекти в Европа
"Ядрените централи нямат място в земетръсни райони", продължава Шюкинг и посочва, че Европейската сеизмологична комисия е прогнозирала средни до тежки земетресения за региона на Белене. По преценка на природозащитните организации Белене ще е една от най-опасните ядрени централи, планирани в Европа.
Затова и през тази седмица се организират протестни прояви от Фленсбург на север до Мюнхен на юг - срещу РВЕ. В Рурска област и във Вестфалия протестите ще се проведат пред центровете за обслужване на клиенти на РВЕ, в други градове, в които властите имат дялово участие в концерна, акциите ще се състоят пред общините.
Протести ще има и срещу застрахователната фирма "Алианц", която със своите пет процента е най-големият германски единичен акционер в РВЕ. "Възмутително е, че "Алианц" като животозастраховаща фирма подкрепя в Надзорния съвет на РВЕ проект, който застрашава здравето и сигурността на милиони хора", казва Трудел Майер-Щауде от мюнхенското дружество против АЕЦ Белене.
Хората не са забравили Чернобил.
Подобно на организациите-участнички протестните акции ще бъдат пъстри и разнообразни - ще има човешки вериги, антиатомни бонбони и балони. Един от организаторите - Йохен Щай, говорител на антиядрената мрежа "Аусгещралт", казва: "Поразени сме от резонанса на нашия призив. Хората не са забравили Чернобил и не искат да гледат безучастно как шефът на РВЕ Гросман подготвя почвата за нова ядрена катастрофа в Европа."
Щай и Шюкинг отбелязват и че тази протестна седмица е само началото на широка кампания срещу РВЕ. Гросман се определя като "Рицар на атомния ренесанс" и вече е обявил предстоящото изграждане на 7 нови атомни централи. "Мениджърите и собствениците на РВЕ трябва да разберат, че този агресивен ядрен курс ще има и много висока цена, а по-конкретно - загубата на клиенти и репутация", заявяват двамата. Следващите протестни акции ще се проведат по повод събранието на акционерите на РВЕ на 22 април. /БЛИЦ