Българите са основните купувачи на жилища по Черноморието през тази година, а чужденците, инвестиращи в имот у нас, значително са намалели заради предизвиканите от коронавируса ограничения за пътуванията.

Търсят се предимно завършени и по-големи жилища и къщи в близост до градовете, а цените остават сходни спрямо нивата от миналата година, пише Investor.bg.

Пазарът на недвижими имоти по Северното Черноморие е започнал годината стабилно, но началото на извънредното положение в средата на март е спряло напълно огледите и до края му в средата на май са се довършвали предимно вече започнати сделки.

След края на извънредното положение процесите са се нормализирали, но се наблюдават и някои промени в предпочитанията на купувачите.

Преди пандемията търсенето е било ограничено до населеното място, докато сега обхватът е значително разширен, като се търсят жилища с по-голяма площ и къщи със собствен двор.

Промяна е настъпила и в нагласите на купувачите спрямо инвестицията в имота, като те отделят повече време за огледи, а периодът на размисъл е по-дълъг, смятат имотните брокери.