Столичният бул. “Витоша” е на 51-во място в класация за най-скъпи търговски улици в Европа, показват данни от проучване на международна консултантска компания, пише труд бг.

Наемите на основната търговска улица в столицата са нараснали с 4% за година до средно ниво от 54 евро/кв. м. Интересът към булеварда е основно от страна на ресторанти и заведения - тенденция, която наблюдаваме от няколко години.

По редица причини модните марки и другите търговци се насочват главно към моловете и ритейл парковете, коментират от консултантската компания.

“Пето авеню” в Ню Йорк задържа позицията си на най-скъпа търговска улица в световен мащаб с наем от 1700 евро/кв. м - 14% ръст спрямо предпандемичните нива.

През последната година две от най-скъпите търговски улици в света разменят позициите си - на второ място се изкачва европейската “Виа Монте Наполеоне” в Милано, а с позиция надолу и на трето място застава “Цим Ша Цуй” в Хонг Конг.

Топ пет на най-скъпите улици в света се допълва от две улици в Европа - “Ню Бонд Стрийт” в Лондон и популярната “Шанз-Елизе” в Париж.

Улица “Македония” в Скопие е най-достъпната ценово в Европа с наем от 28 евро/кв. м.