Европейските страни са изправени пред сериозни трудности при опитите си да заменят руския газ с доставки от САЩ, Северна Африка и Средиземноморието, пише анализаторът от вестник NYT Клифърд Краус.

"Дневният ред в областта на климата, сдържаните инвеститорски настроения, политическата нестабилност и териториалните спорове между потенциалните доставчици на гориво затрудняват ЕС да отхвърли синьото гориво от Русия", твърди авторът.

В статията се подчертава, че Европа е зависима на 40% от руския газ. Според Краус заместването му няма да е лесно, тъй като природният газ се транспортира по-трудно и по-скъпо, което означава, че установените търговски връзки играят важна роля.

"Освен това собствените находища на Европа намаляват, а терминалите за втечнен природен газ са очевидно недостатъчни".

Краус отбелязва, че в САЩ опитите за увеличаване на производството, за да се покрие европейският дефицит, са възпрепятствани от екологичните тенденции и слабия интерес на инвеститорите. До неотдавна цените на суровините не бяха достатъчно високи, за да стимулират изграждането на нови сондажи.

"Освен това еколозите се опасяват от рязко увеличаване на емисиите на въглероден диоксид в резултат на агресивния добив на полезни изкопаеми, което принуждава администрацията на Байдън да се съсредоточи върху програмата за климата", подчертава Краус.

Анализаторът допълва, че доставките от Либия за Италия се усложняват от нестабилната териториална ситуация, а Алжир не може да увеличи обемите си заради влошените отношения с Мароко, през чиято територия минава тръбопроводът за Испания и Португалия.

Египет, който потенциално би могъл да покрие част от европейския дефицит, е избрал дългосрочни договори за доставка на газ с Китай при по-привлекателни условия.