"Когато едностранно беше спрян газът от Газпром, много бързо трябваше да намерим алтернатива. Цената на газа в САЩ е около една четвърт от цената на Газпром. Въпреки транспорта с кораби, разликата е толкова голяма, че може да се договори добра цена. Проблемът е, че сега всички търсят газ", заяви Кирил Петков по Нова телевизия.

"Ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции. Ще докажем, че никой не може да ни извива ръцете. Мисля, че крайната цена ще е еквивалентна с тази на руския газ. Хубавото е, че успяхме да договорим и цялото количество азерски газ. Бяхме на телефона с всеки един от акционерите на азерската компания.

Двата кораба са тръгнали, знаем кога ще дойдат и кога ще пристигнат. Договорът е подписан директно с американска компания. Не искам да кажа, коя е компанията, защото в момента целия свят търси газ. Поне докато договаряме дългосрочната цена е важно да запазим конфиденциалност", заяви министър-председателят.

Той уточни, че корабите ще дойдат месец юни ( 8 и 23 юни ).  "Ако не се бяхме справили толкова добре, качването на цените щеше да продължи. След като можем за 3 дена да договорим по-добра цена, явно това правителство работи добре. Справихме се и с кризата покрай оръжията за Украйна", допълни той.

Според него бившите управляващи се опитват да бутнат кабинета, но имат между 3 и 6 месеца, преди да попаднат под ударите на европрокуратурата. 

Петков заяви, че разбира част от превозвачите. Цените им се качват и започват да бъдат натискани от пазара. Но уточни, че по време на срещата е бил прекъсван и са му поставяни искания за сваляне на министри, което според него е политически натиск.

"Мярката, която исках да им съобщя, но нямах възможността, е че когато махнем акциза на газа - те веднага ще го усетят. Продължава и сега диалогът с малките превозвачи. Не можем да се подаваме на чисто политическия натиск. Една част от тях защитават руския интерес.

Тези, които са защитавали руските интереси са от тази група на сваляне на правителството! Повечето хора разбират, че едни следващи избори, ще вкарат държавата в хаос по време на война, което е много опасно", посочи премиера.

"Нашите партньори и от САЩ, и от Европа ясно осъзнаха, че един от методите Путин да контролира правителствата в Европа е през корупция. Това са точно такива проекти, които изпълняват техния интерес, но харчат национални пари. Абсолютно ми е ясно, че когато похарчим наши пари - 3 млрд., някой друг получи газа - това е абсолютно индикативно, че нечий друг интерес е бил адресиран с нашите пари", каза още той.

По думите на Петков, обвиненията към предишното ръководство на Булгаргаз са в Прокуратурата. 

"Ние поискахме от САЩ да ни дадат опция за нашите самолети, заради закъснението на Ф-16. Сега имаме един период от 2 години, обещаха ни самолети втора ръка, говорим за около 6 самолета. Не е договорено дали ще плащаме. Ако има разходи, ще са за поддръжка, няма да ги купуваме.

Това което чух и от ЕС и от САЩ е, че тази война ще продължи минимум няколко години. Колкото и да е неприятно, ние трябва да сме сплотени, това няма да свърши скоро. Трябва да сме сигурни, че не вкарваме държавата в допълнителна криза, това правителство дава сигурност, че ще минем през този период", каза още Петков.