Фейсбук се надяват да успеят там, където Биткойн се провалиха, а именно в създаването на успешна цифрова валута. Според Ню Йорк Таймс социалната мрежа създава своя собствена криптовалута, която ще се използва на WhatsApp, която Фейсбук притежава, за да улесни транзакциите между потребителите.

Движението на Фейсбук цели е да се противопостави на заплахата от идващите съперници в лицето на месинджърите Телеграм и Сигнал. NYT заяви, че тайните усилия на Фейсбук за изграждане на собствена криптовалута „започна миналата година, след като Телеграм повиши цената на 1,7 млрд. долара, за да финансира проекта си за криптовалута“. По проекта на социалната мрежа работят повече от 50 специалисти.
  Между Messenger, WhatsApp и Instagram, които са притежание на Фейсбук, има колективни 2,7 милиарда потребители. Ако социалната мрежа реши да подкрепи стойността на собствената си цифрова монета с кошница от чуждестранни валути, тогава тя може потенциално да се превърне в най-голямата централна банка в света – защото това са централните банки; печатни пари, подкрепени от икономиката на страната и валутните резерви.

Това не само ще стане монументално в световната икономическа история, но ище се превърне в сериозна и бърза заплаха за съществуващите гиганти на финансовата индустрия.

Двете най-големи компании за кредитни карти в света са Visa и MasterCard. Те ни дават възможност да сключваме сделки, без да носим пари. След това те уреждат тези сделки с нашите банки. Ако Фейсбук издаде своя собствена цифрова валута и всичките му потребители са имали мобилен портфейл с монети, тогава нуждата от кредитни карти ще намалява все повече и повече. Много приложения вече са интегрирали потребителското влизане с профили във Фейсбук. Плащането е още една крачка.

Когато монетите във Фейсбук стартират, това може да доведе до ново поле на електронната търговия. Социалната мрежа ще постигне мечтата си за онлайн търговци, които могат да публикуват и продават артикули директно в своите приложения, до процеса на плащане. Няма повече кликвания върху връзки към сайтове на трети страни. Няма повече да пишете данни за кредитна карта или PayPal. Онлайн пазаруването ще се превърне в двуетапен процес. Виждам, харесвам, кликвам купувам, натискам потвърждение. Монетите във Facebook преминават от мобилния ми портфейл към продавача веднага.

Няма да има преизчисляване на валутните курсове и много по-ниски такси за транзакции. Социалните мрежи, мигновените съобщения и електронната търговия ще станат наистина интегрирани. Потребителите ще очакват удобството на транзакциите с два клика. Съществуващите платформи за електронна търговия, използващи традиционни шлюзове за плащания, ще трябва да се адаптират, за да се конкурират.

В материала на NYT се казва, че „проектът на Фейсбук е достатъчно близко, но и далеч от времето, така че гигантът на социалните мрежи е провел разговори с борсовите обмени за продажбата на монета във Facebook на потребителите.“

Това може потенциално да създаде най-големия частен валутен пазар в света. Населението на света е около 7,7 милиарда души. Китай е най-населената страна в света с 1,4 млрд. души. WhatsApp има 1,5 милиарда потребители. Сложете Facebook Messenger и Instagram в уравнението, нито една друга валута няма нищо близо до потенциална потребителска база от 2,7 милиарда. Така може да стане монетата във Фейсбук – най-държаната и използвана валута в света!

Тя ще създаде пазар на валута, чийто размер никога не е виждан по света. Фейсбук може потенциално да стане помощен от всяка друга централна банка.

Статията на NYT също така казва: „Големият въпрос, пред който е изправен Фейсбук, е колко много контролще запази над цифровата монета. Работата с криптовалутните борси би отнела поне част от регулаторната тежест от Фейсбук… но…ще бъде по-трудно за компанията да печели пари от транзакционните такси и по-лесно за престъпниците да използват монетата за незаконни цели. ”

Въпреки това Фейсбук, Телеграм и Сигналще трябва да почакат преди криптовалутите им да се завъртят. Регулаторните отгани, които възпрепятстваха разрастването на Биткойн вече разбраха, че този тип валути са лесно средство са престъпления и големи финансови измами.

Превод: Игор Марковски във фейсбук