За 10 месеца сънародниците ни зад граница са пратили близо 1,5 млрд. лв. на близките си в България. Това показва справка в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ), изготвена от Investor.bg.

По-конкретно, акумулираната сума от януари до края на октомври 2017 г. е 750 млн. евро. За сравнение за същия период на минлата година, емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко или 740 млн. евро.

Само за октомври гастербайтерите са пратили малко над 71 млн. лв. От началото на година слабият месец е бил август, когато парични преводи на работниците в чужбина са 66,2 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. 

Сама по себе си тази статистика не е голяма новина, но е поредното доказателство, че емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика. Всъщност средствата, които те пращат на семействата си тук, до преди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната. Тенденцията леко се обръща, но инвестициите все така заобикалят страната ни, а преводите от емигрантите нарастват.

От януари до октомври в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 855,5 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Те намаляват с над 6,2% в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха 912,8 млн. евро.

По предварителни данни преките инвестиции през октомври нарастват с 96,6 млн. евро, при намаление със 112,7 млн. евро година по-рано