Бум на бизнес с биогорива и алтернативни източници ще взриви България в следващите 10 -15 години. Това заяви Костадинка Димитрова от Министерството на икономиката и енергетиката на семинар, организиран от Италианска търговска камара в България и Министерство на икономическото развитие на Италия в рамките на Международния технически панаир.
Основните цели на новия Закoн за енергийната ефективност са да повиши конкурентоспособността на икономиката ни, да подобри сигурността на енергийните доставки, да повиши енергийната ефективност, да допринесе за опазване на околната среда, а също - да въведе доброволни споразумения за предоставяне на енергоефективни услуги, съобщи още Костадинка Димитрова.
България е партньор, с който можем да сътрудничи ползотворно, смята Диего Санти, представител на ENEA – Институция за нови технологии, енергия и околна среда. ENEA участва в 80 проекта и е заинтересована от коопериране на своята дейност в сферата на енергетиката и околната среда, добави той. Организацията участва в общи инициативи с фирми от Европейския съюз, презентира иновации на стартиращи предприятия, създава консултативни центрове, управлява научни и демонстративни проекти , както и финансиране на проекти от Европейския съюз. /БЛИЦ