Много български граждани се стичат напоследък към турския граничен град Одрин, за да си купуват лекарства, съобщават турски медии. 

Заради поевтиняването на турската лира през последния месец за българите е много по-изгодно да си купуват редица лекарства от Турция, отбелязва сайтът. Лекарствата излизат по-евтино на българите дори с увеличения ДДС върху лекарствата от 8 на 10 процента.

Българските граждани казват пред Хаберлер, че повечето лекарства в Турция са по-евтини и идват в Одрин не само, за да си пазаруват хранителни стоки, а и да се запасяват с лекарства. Изданието публикува снимки, на които се виждат опашки пред аптеките в града.

Междувременно собствениците на аптеки казват, че са доволни от големия брой клиенти от България.

Българските граждани могат да си купят всяко лекарство, което се продава без рецепта. Най-много купуват препарати срещу грип, болкоуспокояващи, включително парацетамол, лекарства за лечение на високо кръвно налягане и за разреждане на кръвта. Те казват, че специално лекарствата за лечение на високо кръвно налягане и висок холестерол са много скъпи за тях в страната им, затова ги купуват тук, посочи фармацевтът Ибрахим Ай.

След като на 22 юни Централната банка на Турция обяви увеличение на основния лихвен процент от 8,5 на 15 процента турската национална валута отново започна да поевтинява.

Вчера турската лира поевтиня до рекордно ниско равнище на фона на ситуацията, свързана с решението на Москва да преустанови участието си в споразумението за износ на зърно от украински пристанища. Лирата се търгуваше на ниво 26,31 за един щатски долар.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук