Вместо камиони със слънчоглед, в Добричко пред маслобойните се оформят опашки от цистерни, натоварени със сурово олио, съобщава Агри.БГ.

В момента няма ограничение за внос на нерафинирано слънчогледово масло и търговците се възползват от тази празнота в европейската забрана за внос от Украйна, която обхваща 4 земеделски стоки – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

Олиото остана извън забранителния списък, въпреки че нашата страна настояваше за включването му и до последно имаше уверение, че стоката също няма да е допустима за импорт в страните, засегнати от неконтролирания внос от воюващата страна. За включването на слънчогледовото масло настояваха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

„През границата всекидневно продължават да минават камиони със зърно и цистерни, за които, разбира се, не можем да твърдим къде отиват. Има обаче промяна, тежкотоварните коли вече са повече с румънски и молдовски номера“, коментира Георги Николов, кмет на село Кардам, където е основният граничен пункт за внос от Украйна. 

Стопаните в пограничното село са притеснени от ситуацията, тъй като в региона мнозина все още не са реализирали продукцията си от старата година, а идва новата реколта. В последните дни е започнала масова продажба, сочат наблюденията на Николов, който също е земеделски производител. 

„За времето, откакто е в сила забраната за внос, продължава спадът в цените на ограничените стоки“, коментира земеделският стопанин Иван Балабанов от Генерал Тошево. 

Той обясни, че има колеги, които се навиват да продават от отчаяние. Слънчогледът в понеделник преди обяд се е купувал по 700 лв./тон, а след това цената е паднала още.

Пшеницата пък се търгувала същия ден на 410 лв./тон на пристанище Варна. Като се смъкнат транспортните разходи, за стопаните остават чисти 390 лв./тон. На почти същите нива се продава и царевицата. 

„При тези цени производството е тотал щета, оттук нататък, когато и да продадеш, винаги си на загуба“, категоричен е Балабанов. Той смята, че ситуацията ще бъде изключително трудна, ако и новата реколта е добра, както сочат към момента прогнозите.

„Пускат ни по една стръмна пътека, която не се знае къде ще свърши. От цените на основните стоки, с които работим,  само торовете поевтиняха и донякъде горивата. Всичко останало поскъпва“, казва още зърнопроизводителят и смята, че страната ни е третирана като колониална държава, където изкупуват на безценица суровините и ги връщат като скъпи преработени продукти.  

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук