Орбан предлага в Унгария да се борят с демографския проблем като майки на над 4 деца или майки под 30 години плащат 0% данък върху дохода за ЦЯЛ живот.

Предвид, че България е най-бързо обезлюдяващата се държава в света, защо въобще не се предвижда нещо подобно у нас? Сложно и скъпо е, ще кажат едни политици без визия или смелост да предприемат мерки за спасяването на родината.

А всъщност колко е сложно и скъпо? Сметките са груби, предупреждавам.

През 2022 са се родили 56,000 деца, ако го удвоим на 112,000 и това облекчение се случи на примерно 60,000 родителя (което пак е много), говорим за 120 милиона лева на година. Това би бил невероятен, нечуван успех, да се удвои раждаемостта. За цената от 120 милиона лева.

За справка, бюджета тази година се увеличава с 5 млрд. лева. Тоест, ако тази мярка постигне невероятен успех, ще струва около 2,4% от УВЕЛИЧЕНИЕТО на бюджета. Или, само 10% от увеличението на заплатите в обществения сектор. Тоест, ако успеем да удвоим раждаемостта, държавните служители ще получат само 90% от обещаното си увеличение.

Добре, а защо не бъдем още по-смели? Да кажем, че при нас мярката важи за три деца и майката въобще не трябва да плаща осигуровки или данъци.

Логиката е същата - тези деца един ден ще плащат данъци и осигуровки, така че държавата остава с печалба. Общите удръжки на средната заплата са около 431 лева. Това е сериозна сума, която вече започва да накланя силно везните към раждането на деца като начин за осигуряване на по-добър живот.

Направо да сметнем пак този идеален вариант, в който 60,000 майки получат това облекчение - 25 милиона лева на месец или 310 милиона на година.

Това са 1/3 от обещаните пари за увеличение на държавните заплати. По-малко от увеличението на заплатите на учителите. КНСБ е поискала почти същата сума, 305 милиона лева, за компенсации заради инфлацията и са ги получили.

Толкова би струвал МАКСИМАЛНО този закон, и то САМО ако осигури на държавата някакво бъдеще. Ако пък постигне само малко успех, както е по-реалистично, сумите са мижави, незначителни.

Та, България има особено нисък външен дълг като едно от най-големите си предимства, а демографската криза като най-големият проблем - е, не е ли може би най-логичното нещо на света да се тегли дълг при нужда за да се борим с демографската криза? Аз не смятам, че се налага, но просто показвам още един аргумент защо не е скъпо или невъзможно.

А това решение дори няма да доведе до проблем с малцинствата - това е облекчение от данъци, ако някой плаща данъци, няма проблем.

Пари няма да ни струва, поне не повече, отколкото имаме. Обаче смелост и визия - със сигурност, а от нея наистина имаме дефицит. Особено в политическата класа.

Източник: Труд

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук